All Rights Reserved

Kroner, broer og proteser

Kroner og broer

Kroner og broer

Til genopbygning af meget beskadigede tænder er det nødvendigt at lave kronebehandling.

Tandlægen foretager en tilslibning af tanden til en fortrukken facon. Herefter tages der et aftryk til en model, og en tandtekniker fremstiller den støbte erstatning, en krone, så den passer præcist til tanden.

Ved næste besøg fastgør tandlægen tanderstatningen til den tilslebne tand med en særlig cement.
Kroner kan fremstilles i enten tandfarvede materialer, porcelæn, eller i guld. Guld er det stærkeste materiale til at reparere tænder med, men det er dyrt og ikke tandfarvet.

Mistede tænder kan erstattes af en bro eller med implantater (læs om implantater andet sted på siden).

En bro er en række af sammenhængende kroner.
En bro er cementeret på de naturlige tænder og vil derfor føles som dine egne tænder.

Som det sidste nye, kan vi nu behandle udtalt slid på tændernes tyggeflader. Vi genopbygger hele kæber med plast på fladerne, så man kan forhindre slid igennem til nerven og derved undgå rodbehandlinger mv.

Systemet vi anvender hedder F.I.T. Hør nærmere på klinikken.

Proteser

En protese kan erstatte mistede tænder. Den kan erstatte en enkelt tand, men den kan også bruges, hvis du kun har ganske få eller ingen tænder tilbage.

Man skelner mellem 2 typer af proteser: Delproteser og helproteser.

Delprotesen sidder fast på de resterende tænder ved hjælp af bøjler. Det betyder, at gummen ikke belastes så hårdt og derfor ikke svinder så hurtigt. Det gør også delprotesen nemmere at styre, og den føles derfor ikke så løs som en helprotese.

Delproteser kan fremstilles i forskellige materialer.

Mange har ikke haft mulighed for at bevare deres tænder. Det kan skyldes flere forhold, f.eks. store huller, parodontitis, slid eller medfødt tandmangel.

Så har du ingen naturlige tænder tilbage, eller kan de resterende ikke bevares, er det nødvendigt med en helprotese. Den erstatter alle tænder i kæben.

Skriv til Tandlægerne Ulla Hildorf og Peter E. Hansen

    Udfyld formularen og vi kontakter dig